Osteo­pathie

Osteopathie is een manuele behandelwijze die erop gericht is de beweeglijkheid van alle lichaamsweefsels te optimaliseren. Een bewegingsbelemmering heeft niet alleen een lokaal effect; het breidt zich in korte of langere tijd uit naar andere delen van het lichaam.
Het lichaam is een geheel, maar wordt didactisch ingedeeld in 3 systemen. Deze lopen ongemerkt in elkaar over en hebben een ongekend grote invloed op elkaar. Zij kunnen in een behandeling dus niet afzonderlijk van elkaar worden gezien.

Het eerste systeem is het pariëtale systeem en bestaat uit:

  • het bewegingsapparaat (skelet, spieren, pezen).

Het 2e systeem is het viscerale systeem, wat bestaat uit:

  • de organen, het bloed- en lymfevatenstelsel.

Als laatste het cranio-sacrale systeem:

  • dit systeem strekt zich uit vanaf het cranium (schedel) via de hersenvliezen, overgaand in ruggenmergsvliezen, tot aan het sacrum (heiligbeen).

De hersenen, het ruggenmerg en de liquor behoren eveneens tot het cranio-sacrale systeem.

Wat voor klachten behandelt een osteopaat?

Een osteopaat behandelt geen ziekten. Maar wat dan wel? ​ We onderzoeken het hele lichaam. Door niet alleen te luisteren met onze oren naar het verhaal van de eigenaar over wat voor hen het probleem is, luisteren wij bovenal met onze handen naar wat het lichaam ons te vertellen heeft. Door een veelal zachte aanraking maakt een osteopaat contact met het lichaam en voelt waar in het lichaam zich spannings-/temperatuursveranderingen bevinden en door het bewegingsonderzoek van alle gewrichten krijgen wij een indruk van de algemene lichaamstoestand van het dier.

Tijdens een osteopatische behandeling wordt dus het hele lichaam onderzocht en de structuren worden waar nodig vrijgemaakt. Hierdoor wordt het lichaam in staat gesteld haar zelfherstellende vermogen aan te spreken en terug een vitaler te worden. ​ Eigenlijk puzzelen we de hele dag. En laat ik nu net van puzzelen houden;-)!

Door het voelen naar bewegingsstoornissen en de impact op het lichaam, kiest de osteopaat technieken om de beweging te optimaliseren voor die belemmering op dat moment


© All rights reserved Manuvita Dierosteopathie. Powered by Update Geregeld.